SCI FI BRUTALISM

(Landscape-) Architecture

The architecture in Sci-Fi Movies inspired me to design a deserted alien landscape.

SCI FI FRONTVIEW

SCI FI REARVIEW

SCI FI SIDEVIEW

SCI FI REARVIEW PERS

SIDEVIEW STAIRS RAW

 

Advertisements

ENCLOSED OASIS

(Landscape-) Architecture

This is my graduation project for Station Nijmegen in the Netherlands.

Station Nijmegen has a surface area of circa 2 Hectares and perfectly designed for logistics, rather than the pedestrians. The area had so many little by little design revisions which led to a incoherent public space. Nijmegen is building some new amazing spaces, but the station has somehow been left behind.

ANALYSIS

ANA 2-01

L to R: Three areas, No sight, Barriers, Busroute

ANA 2-02

L to R: Pedestrian route, Sitting area/city beginning, Different architectual styles, Scale

SCALE

The station is made for dinosaurs, not for humans

THE IDEA

The most important aspects I wanted to focus on are making a pedestrianfriendly cityspace, an intuitive wayfinding towards the city, follow trough with one existing architectual style, and bringing back the size of the square to a humane scale. This is brought to life trough a few principles.

CONCEPT-01

Extrapolation of the Italian arches found on the site, which are designed by Sybold van Ravesteyn.

CONCEPT-02

Creating height differences to make smaller spaces

CONCEPT-03

Using the existing architecture to layout a grid, which gives room for arrangement of the square

Concept-01

Simplified layout

THE DESIGN

SITEPLAN

Siteplan

GRID

Grid taken from the existing architecture

AXO

Relaxing and functional area

AXO

Green/shadow and sunny/open areas

AXO

Watersystem, everything flows to the Oasis, where is being reused

AXO

airconditioning and smelltransfer with the windcatcher principle

AXO

New functions, sight, and walkingroute

AXO

Heightened busstation and route

In the Oasis

In the Oasis

Section Oasis

Section Oasis

Heightened busroad

Oasis from groundlevel

Oasis from groundlevel

Section middlesquare

Section middlesquare

Arrival on the station from the city

Arrival on the station from the city

Section functional sunny area

Section functional sunny area

Section busstation

Section busstation

Arrival from trainstation

Arrival from trainstation

 

LOST MONUMENTS

(Landscape-) Architecture

I started out the day with a design I had in mind for a museum. But after some mishaps with the 3d modeling software, I got inspired to make some monumental structures that are placed in the middle of nowhere. The designs are inspired by the Spomeniks which are placed all throughout former Yugoslavia.

Monument in the desert

Monument in the sea

Monument in wheat field

 

City-moatpark Gouda

(Landscape-) Architecture

The second assignment for the Major garden architecture was an assignment for a park on the city-moat of Gouda.

The city is famous for its cheese and stroopwafels. But the public space is not on the same level as these products. That is why the city needed a new modern design.

The location of Gouda within the Netherlands surrounded by the well known places.

Difference in outline of the peatlandscape

L to R. Enterances and route to downtown, Enterance and moat ambiance, formal outer ring and informal innerring

L to R: Greenstructure analysis, entrance and route in project area, sight from surrounding places.

Picture analysis showing the volume of an appartmentcomplex

Concept: accelerate, slowing down, and stopping

 The concept comes from the analysis that shows that the inner and outring have a difference in usage. On the outering people move quickly from A to B, while the irregular placement of trees hinders movement and promotes lingering.

The other important aspect is that the blind spot, which can connect the center with the moat. This is an area with great potential, which will vanish if a big apparmentcomplex divides and blocks the space

Masterplan partial city-moat

Cross section acceleration outerring.

Transition from existing pavement

The three zones and their function

Detail design.

On a more detailed level you see that there are three distinctive zones, eacht ment for for a different target groups. The cultural and library zone are connected by a building with a public first floor.

Lazarussteeg

Cross section Lazarussteeg

Pavement detail around the pergola

Pergola construction.

Visual Lazarussteeg.

Koningsplein

Principle section illustrating shape of the 

Detail koningsplein

Koningsplein visual

Section Koningsplein and Erasmushof

Walking route.

The walking routes decide where the placement of restaurants will be. These will be placed in the crowded area’s to promote even more lingering.

Koningsplein visual

Lazarussteeg

Detail stairs

Erasmushof visual

Möbius Zoo

(Landscape-) Architecture, Projects, University assignments

In late August 2016 I got the assignment to design a 16 hectare (40 acre) zoo. This zoo was going to be situated near the city of Nijmegen in the Netherlands.

The client asked for an innovative zoo that stand out of the other ones situated in the Netherlands. I thought, why only Netherlands? Always shoot big and for the zoo it means, go for international fame! With that in mind I designed a zoo which contains a stylized landscape.

location

 

 

Analyze

From L to R: Mass and Space, Parcels and conclusion

 

The conclusion is that there are many of big spaces in the area and the parcels are mostly straight lines. The forest where the zoo is situated is a barrier between the east and west.

 

concept-mobius

Concept: The Mobius band.

The concept for the zoo is the Mobius band. When you make the band from paper and cut it twice in the lenght, it creates four bands that interlock in the centre. For the Zoo this is a interesting shape. When the shape is translated into a pathway it creates a circuit and clear path.

masterplan

The designs reaction on the surrounding landscape can be broken down into three scales. In the biggest scale the zoo compliments the size of the existing forrest, by joining it because of its size.  In the middle its a bit more open, so people can peek into the landscape. The second reaction is on the straight lines that were concluded in the parcelmap. The addition of curves gives the zoo something extra that the surrounding does not have. On the last level the straight lines and curves are also implemented, but every zone has its own characteristics.

From L to R: Exploded exploded axon, heightmap, functions

 

 

 

path-on-the-dike

Crossing points

crosspoints

Height and crosspoints

Abstract principle sections

 

Shape study

From L to R the zones with their corresponding shapes: Desert, Land, Tropics and Dunes


tropics-zone

dunes-zone

These images showed the reference and the way they are applied in a styled way.

 

Detailed plan of the tropics (1:500)

 

open-tropical-dutch-mangrove

Visual of the open tropics area with view on the dutch Mangrove forest

planting-personnen-forest

Vegetation in and around the forest

The middle section of the forest is being thinned out so it connects more with the surrounding landscape. This can be seen in the left picture. In the right picture you can see the difference of vegetation being used in the stroke surrounding the zones. Where the dike is higher more trees are planted. This closes off the zoo for the visitors and points the attention towards the zoo instead of away. The stroke uses the same vegetation as the forest, so it creates a even image while looking from the outside.

keyframe

Pacing of intensity

When mapping and applying pacing of blockbuster movies there is a buildup to the climax which is situated in the tropics. The first key event shows a high action at the entrance. Here are people made excited for the rest of the zoo. While heading to the second key event people get briefed about the zoo and when arriving there is a other event. At the second key event is a big stair and people get a overview of the land zone. While crossing the bridge you get prepared by the third event. Its also know as the preparation to the climax.The final key event shows a dutch mangrove forest with a lot of water and height differences. At the dune zone the intensity rapidly decreases and the experience comes to an end.

 

Foodlab Helicon Nijmegen

(Landscape-) Architecture, Masterplans, University assignments

 

 

Netherlands Project Area-01 Nijmegen-01

area slection

This is the detailed plan for The Green Factory Nijmegen. For this I chose for the area in the South. In the Masterplan this is referred to as The Restaurant. For my design I had something different in mind.

The Identity map and and Industrial map both show that there is a lot of industry on the West-side. This industrial terrain contains; metal companies, garbage disposals, car repair shops. The purple splotch in the North is now a closed coal power plant. On the Uniqueness map you can see that there are a few parks and recreation sites nearby, so that means that the site has to compete with them.

Philosophical Concept

Concept Growth and multiplication

The concept is to spread the idea of sustainable food-production in a social setting. The setting will like in the painting School of Athens. A place where people come and share ideas, but instead of the ideas being metaphysical it will be more like in the Islamic Golden age. In this age the ideas were more specific, like the discovery of the Arabic numerals, Alcohol, Algebra and naming 2/3 of the stars that we see at night.

At the Foodllab people can experiment with different ways of food-production, whereby mechanization and doing more with less is key. When children have a garden look after they score 15 points higher in the subjects math, engineering and science (As explained by Kimbal Musk).

When The Foodlab gets well known, it has the potential to grow further into the city. An important factor is that there will be no export, unless the area around the Foodlab has an abundance of food. The industrial terrain in the East will undergo change in the next 10-15 years. A lot of car repair shops will disappear, since car companies are going to shift their focus to cars without ownership. It will result in less repair shops, quicker repairs (due to smarter design) and less cars. These places that open up will gave space for the Foodlab to expand. When the City eventually becomes self-sustaining it can export their abundance to other cities to even expand even more. This will have to be through the ways of Corporate Social Responsibility.

This design fuses the idea of Jane Jacobs that cities became big because they exported more than they imported, and the idea of A. Naqvi that cities not countries, are the key to tomorrows economies.

 

Aquaponics

Aquaponics examples

Aquaponics is a great way to grow food sustainable, the right one is my own system. The growth is 4 weeks.

Masterplan 1 to1000

Masterplan 1:1000

Masterplan 1 to 500

Design 1:500

 

The Voronoi Diagram is used for this design. I was looking for a way to make the appearance of the Foodlab a surprise. The solution for this is was on the terrain all along. I had a lot of soil left when excavating for the parking-lots and (bicycle-)paths. I placed this in front of the Foodlab to create even more of a surprise. For the building I used the same voronoi diagram with the help of Voronax. It creates the optimal geometry between points trough the same proces as bubbles when they are forming.

 

Sideview Voronoi Forest

Sideview Voronoi Forest

Cross section Food lab

Cross section Voronoi Forest – Foodlab

Planting stamp

Planting stamp Voronoi (Food-)forest

Visual Foodlab

Visual Foodlab

Visual Voronoi Forest

Visual Voronoi Forest