Möbius Zoo

(Landscape-) Architecture, Projects, University assignments

In late August 2016 I got the assignment to design a 16 hectare (40 acre) zoo. This zoo was going to be situated near the city of Nijmegen in the Netherlands.

The client asked for an innovative zoo that stand out of the other ones situated in the Netherlands. I thought, why only Netherlands? Always shoot big and for the zoo it means, go for international fame! With that in mind I designed a zoo which contains a stylized landscape.

location

 

 

Analyze

From L to R: Mass and Space, Parcels and conclusion

 

The conclusion is that there are many of big spaces in the area and the parcels are mostly straight lines. The forest where the zoo is situated is a barrier between the east and west.

 

concept-mobius

Concept: The Mobius band.

The concept for the zoo is the Mobius band. When you make the band from paper and cut it twice in the lenght, it creates four bands that interlock in the centre. For the Zoo this is a interesting shape. When the shape is translated into a pathway it creates a circuit and clear path.

masterplan

The designs reaction on the surrounding landscape can be broken down into three scales. In the biggest scale the zoo compliments the size of the existing forrest, by joining it because of its size.  In the middle its a bit more open, so people can peek into the landscape. The second reaction is on the straight lines that were concluded in the parcelmap. The addition of curves gives the zoo something extra that the surrounding does not have. On the last level the straight lines and curves are also implemented, but every zone has its own characteristics.

From L to R: Exploded exploded axon, heightmap, functions

 

 

 

path-on-the-dike

Crossing points

crosspoints

Height and crosspoints

Abstract principle sections

 

Shape study

From L to R the zones with their corresponding shapes: Desert, Land, Tropics and Dunes


tropics-zone

dunes-zone

These images showed the reference and the way they are applied in a styled way.

 

Detailed plan of the tropics (1:500)

 

open-tropical-dutch-mangrove

Visual of the open tropics area with view on the dutch Mangrove forest

planting-personnen-forest

Vegetation in and around the forest

The middle section of the forest is being thinned out so it connects more with the surrounding landscape. This can be seen in the left picture. In the right picture you can see the difference of vegetation being used in the stroke surrounding the zones. Where the dike is higher more trees are planted. This closes off the zoo for the visitors and points the attention towards the zoo instead of away. The stroke uses the same vegetation as the forest, so it creates a even image while looking from the outside.

keyframe

Pacing of intensity

When mapping and applying pacing of blockbuster movies there is a buildup to the climax which is situated in the tropics. The first key event shows a high action at the entrance. Here are people made excited for the rest of the zoo. While heading to the second key event people get briefed about the zoo and when arriving there is a other event. At the second key event is a big stair and people get a overview of the land zone. While crossing the bridge you get prepared by the third event. Its also know as the preparation to the climax.The final key event shows a dutch mangrove forest with a lot of water and height differences. At the dune zone the intensity rapidly decreases and the experience comes to an end.

 

Foodlab Helicon Nijmegen

(Landscape-) Architecture, Masterplans, University assignments

 

 

Netherlands Project Area-01 Nijmegen-01

area slection

This is the detailed plan for The Green Factory Nijmegen. For this I chose for the area in the South. In the Masterplan this is referred to as The Restaurant. For my design I had something different in mind.

The Identity map and and Industrial map both show that there is a lot of industry on the West-side. This industrial terrain contains; metal companies, garbage disposals, car repair shops. The purple splotch in the North is now a closed coal power plant. On the Uniqueness map you can see that there are a few parks and recreation sites nearby, so that means that the site has to compete with them.

Philosophical Concept

Concept Growth and multiplication

The concept is to spread the idea of sustainable food-production in a social setting. The setting will like in the painting School of Athens. A place where people come and share ideas, but instead of the ideas being metaphysical it will be more like in the Islamic Golden age. In this age the ideas were more specific, like the discovery of the Arabic numerals, Alcohol, Algebra and naming 2/3 of the stars that we see at night.

At the Foodllab people can experiment with different ways of food-production, whereby mechanization and doing more with less is key. When children have a garden look after they score 15 points higher in the subjects math, engineering and science (As explained by Kimbal Musk).

When The Foodlab gets well known, it has the potential to grow further into the city. An important factor is that there will be no export, unless the area around the Foodlab has an abundance of food. The industrial terrain in the East will undergo change in the next 10-15 years. A lot of car repair shops will disappear, since car companies are going to shift their focus to cars without ownership. It will result in less repair shops, quicker repairs (due to smarter design) and less cars. These places that open up will gave space for the Foodlab to expand. When the City eventually becomes self-sustaining it can export their abundance to other cities to even expand even more. This will have to be through the ways of Corporate Social Responsibility.

This design fuses the idea of Jane Jacobs that cities became big because they exported more than they imported, and the idea of A. Naqvi that cities not countries, are the key to tomorrows economies.

 

Aquaponics

Aquaponics examples

Aquaponics is a great way to grow food sustainable, the right one is my own system. The growth is 4 weeks.

Masterplan 1 to1000

Masterplan 1:1000

Masterplan 1 to 500

Design 1:500

 

The Voronoi Diagram is used for this design. I was looking for a way to make the appearance of the Foodlab a surprise. The solution for this is was on the terrain all along. I had a lot of soil left when excavating for the parking-lots and (bicycle-)paths. I placed this in front of the Foodlab to create even more of a surprise. For the building I used the same voronoi diagram with the help of Voronax. It creates the optimal geometry between points trough the same proces as bubbles when they are forming.

 

Sideview Voronoi Forest

Sideview Voronoi Forest

Cross section Food lab

Cross section Voronoi Forest – Foodlab

Planting stamp

Planting stamp Voronoi (Food-)forest

Visual Foodlab

Visual Foodlab

Visual Voronoi Forest

Visual Voronoi Forest

The Green Factory Helicon

(Landscape-) Architecture, University assignments

This assignment was for the area around the green school Helicon. I completed this assignment with 4 other students.

The school didn’t have any interesting entrance, the school garden was without any structure and the surrounding area was not connected. From the briefing we also werte giving the fact that the surrounding neighborhood wanted to have an edible forest and an area where they can take a quick walk.

While analyzing the context we have discovered that there is an industrial site located on the west and that there is a residential area on the east. The school fell right in the middle of these two area’s. One of the other things we found is that the area did not have any inviting entrances.

We immediately  saw education as a glue for these different functions. And that was our concept for the area.

The poster (in dutch) can be downloaded here.

 

The Maas theater, Rotterdam

(Landscape-) Architecture, Masterplans, University assignments

 

This was an assigment for school. We went for an excursion to Rotterdam, so we could get to know the place. After that we had 5 more weeks to finish the design.

For this place I wanted to create a space that is on the edge of open and closed. An area where people who pass by feel invited to go trough.

The clients wanted a space that was flexible in use. The concept i came with was a marionette theater. The exciting thing about this is, that the control of the arrangement is from above.  The Pergola that is placed gives room for a small stage and various objects such as hammocks and theater-clothes.

Since Rotterdam has the top 5 biggest skyscrapers of the Netherlands, it now has the biggest pergola of the country.

Principle drawing

Masterplan 1:500

Masterplan 1:500

Principle of construction

View from pergola to the theater

View from the terrace to the pergola

Stage view

View to the stage

Doorsnede kugelknotte 1 op 10 50882_usm_kleine-kugel

Kugleknotte-system

Detail doornsede pergola

Crossection floor connection pergola

Doorsnede trapgebeuren

Crossection stairbench

Bankje

Stairbench

You can see the whole poster in Dutch here

Gorden Cullen Walktrough

(Landscape-) Architecture, University assignments

This image-sequence was made for an assignment for school. It is an existing neighborhood in Nijmegen Oost (Netherlands) which i remodeled using Sketchup and rendered with Kerkythea. A part of the assignment was to remove an existing building and replace it with a downloaded model or your own, I chose the latter and it can be seen on image 4.  The green (grass, trees etc), solar panels, cars, people and the Tesla superchargerstation were added in photoshop.

1CG 1 FINAL

2CG 2 FINAL

3KT CG 3 Final

4CG 4 FINAL

5CG BIRDEYE FINAL

Kaartgebied Nijmegen CG 1

Eldery rest home Autocad Drawings

University assignments

This is a design for a elderly rest home. I choose the colors red and yellow and used them in big groups.

The south border is filled with Pyracantha saphyr rouge ‘Cadrou’ which explodes with red berries. and the Ilex aquifolium ‘Pyramidalis’ & ‘Madame Briot’ follow the Pyrachanta with their red berries.

Instead of choosing red and yellow flowers i went for colored leafs. The Heuchra’s keep their leaf for a long period of time and make a beautiful image and in the winter they are joined with the yellow flowers of the Cornus Mas.

The enterance is filled with Euonymus fortunei ‘Emerald Gold’. This plant is not the prettiest when it is used in small groups but a whole area really lightens up the place.

The red autumn leaves of Amelanchier leavis ‘Ballerina’ with the red leaves/twigs of Cornus stolonifera ‘Kelseyi’ shield the parking area, and the white blossom of the Amelanchier makes a clean appearance. This appearance is also seen in the backyard trough the white bark of the Betula utilis ‘Doorenbosch’

The anthracite paving in contrast with these flowers, shurbs and trees creates a modern clean look and the explosion of colors maintains the warm feeling of a cosy garden.

Site plan

1 op 200 Arch E (2)

Section drawing

Profile

Detailed Drawing

Arch E Detail

Plantingplan

Layout5

Brick wall with column

C:Documents and SettingsHP_AdministratorMijn documentenTuin