ENCLOSED OASIS

This is my graduation project for Station Nijmegen in the Netherlands.

Station Nijmegen has a surface area of circa 2 Hectares and is perfectly designed for logistics, rather than pedestrians. The area had so many little by little design revisions which led to a incoherent public space. Nijmegen is building some new amazing spaces, but the station has somehow been left behind.

Together with Nick Nieuwland I made a animation before we started on the project. It was to expand our skillset.

ANALYSIS

ANA 2-01

L to R: Three areas, No sight, Barriers, Busroute

ANA 2-02

L to R: Pedestrian route, Sitting area/city beginning, Different architectual styles, Scale

SCALE

The station is made for dinosaurs, not for humans. L to R: Human, Brachiosaurus, Tyrannosaurus rex

 

The video beneath gives an impression of usage in a 2 hour time-span. You can see the high intensity traffic and the dangerous pedestrian crossings.

THE IDEA

The most important aspects I wanted to focus on are making a pedestrianfriendly cityspace, an intuitive wayfinding towards the city,  showcase one existing architectural style, and bringing back the size of the square to a humane scale. This is brought to life trough a few principles.

CONCEPT-01

Extrapolation of the Italian arches found on the site, which are designed by Sybold van Ravesteyn.

CONCEPT-02

Creating height differences to make smaller spaces

CONCEPT-03

Using the existing architecture to layout a grid, which gives room for arrangement of the square

Concept-01

Simplified layout

THE DESIGN

SITEPLAN

Siteplan

GRID

Grid taken from the existing architecture

AXO

Relaxing and functional area

AXO

Green/shadow and sunny/open areas

AXO

Watersystem, everything flows to the Oasis, where is being reused for cooling and irrigation

AXO

Airconditioning and smelltransfer for the station with the windcatcher principle

AXO

New functions, sight, and walkingroute

AXO

Canopy, heightened busstation and route

In the Oasis

In the Oasis

Section Oasis

Section Oasis

Heightened busroad section and frontview

Oasis from groundlevel

Oasis from groundlevel

Section middlesquare

Section middlesquare

Arrival on the station from the city

Arrival on the station from the city

Section functional sunny area

Section functional sunny area

Section busstation

Section busstation

Arrival from trainstation

Arrival from trainstation

 

Advertisements

2 thoughts on “ENCLOSED OASIS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s