ENCLOSED OASIS

(Landscape-) Architecture

This is my graduation project for Station Nijmegen in the Netherlands.

Station Nijmegen has a surface area of circa 2 Hectares and perfectly designed for logistics, rather than the pedestrians. The area had so many little by little design revisions which led to a incoherent public space. Nijmegen is building some new amazing spaces, but the station has somehow been left behind.

ANALYSIS

ANA 2-01

L to R: Three areas, No sight, Barriers, Busroute

ANA 2-02

L to R: Pedestrian route, Sitting area/city beginning, Different architectual styles, Scale

SCALE

The station is made for dinosaurs, not for humans

THE IDEA

The most important aspects I wanted to focus on are making a pedestrianfriendly cityspace, an intuitive wayfinding towards the city, follow trough with one existing architectual style, and bringing back the size of the square to a humane scale. This is brought to life trough a few principles.

CONCEPT-01

Extrapolation of the Italian arches found on the site, which are designed by Sybold van Ravesteyn.

CONCEPT-02

Creating height differences to make smaller spaces

CONCEPT-03

Using the existing architecture to layout a grid, which gives room for arrangement of the square

Concept-01

Simplified layout

THE DESIGN

SITEPLAN

Siteplan

GRID

Grid taken from the existing architecture

AXO

Relaxing and functional area

AXO

Green/shadow and sunny/open areas

AXO

Watersystem, everything flows to the Oasis, where is being reused

AXO

airconditioning and smelltransfer with the windcatcher principle

AXO

New functions, sight, and walkingroute

AXO

Heightened busstation and route

In the Oasis

In the Oasis

Section Oasis

Section Oasis

Heightened busroad

Oasis from groundlevel

Oasis from groundlevel

Section middlesquare

Section middlesquare

Arrival on the station from the city

Arrival on the station from the city

Section functional sunny area

Section functional sunny area

Section busstation

Section busstation

Arrival from trainstation

Arrival from trainstation

 

The Maas theater, Rotterdam

(Landscape-) Architecture, Masterplans, University assignments

 

This was an assigment for school. We went for an excursion to Rotterdam, so we could get to know the place. After that we had 5 more weeks to finish the design.

For this place I wanted to create a space that is on the edge of open and closed. An area where people who pass by feel invited to go trough.

The clients wanted a space that was flexible in use. The concept i came with was a marionette theater. The exciting thing about this is, that the control of the arrangement is from above.  The Pergola that is placed gives room for a small stage and various objects such as hammocks and theater-clothes.

Since Rotterdam has the top 5 biggest skyscrapers of the Netherlands, it now has the biggest pergola of the country.

Principle drawing

Masterplan 1:500

Masterplan 1:500

Principle of construction

View from pergola to the theater

View from the terrace to the pergola

Stage view

View to the stage

Doorsnede kugelknotte 1 op 10 50882_usm_kleine-kugel

Kugleknotte-system

Detail doornsede pergola

Crossection floor connection pergola

Doorsnede trapgebeuren

Crossection stairbench

Bankje

Stairbench

You can see the whole poster in Dutch here