ENCLOSED OASIS

(Landscape-) Architecture

This is my graduation project for Station Nijmegen in the Netherlands.

Station Nijmegen has a surface area of circa 2 Hectares and perfectly designed for logistics, rather than the pedestrians. The area had so many little by little design revisions which led to a incoherent public space. Nijmegen is building some new amazing spaces, but the station has somehow been left behind.

ANALYSIS

ANA 2-01

L to R: Three areas, No sight, Barriers, Busroute

ANA 2-02

L to R: Pedestrian route, Sitting area/city beginning, Different architectual styles, Scale

SCALE

The station is made for dinosaurs, not for humans

THE IDEA

The most important aspects I wanted to focus on are making a pedestrianfriendly cityspace, an intuitive wayfinding towards the city, follow trough with one existing architectual style, and bringing back the size of the square to a humane scale. This is brought to life trough a few principles.

CONCEPT-01

Extrapolation of the Italian arches found on the site, which are designed by Sybold van Ravesteyn.

CONCEPT-02

Creating height differences to make smaller spaces

CONCEPT-03

Using the existing architecture to layout a grid, which gives room for arrangement of the square

Concept-01

Simplified layout

THE DESIGN

SITEPLAN

Siteplan

GRID

Grid taken from the existing architecture

AXO

Relaxing and functional area

AXO

Green/shadow and sunny/open areas

AXO

Watersystem, everything flows to the Oasis, where is being reused

AXO

airconditioning and smelltransfer with the windcatcher principle

AXO

New functions, sight, and walkingroute

AXO

Heightened busstation and route

In the Oasis

In the Oasis

Section Oasis

Section Oasis

Heightened busroad

Oasis from groundlevel

Oasis from groundlevel

Section middlesquare

Section middlesquare

Arrival on the station from the city

Arrival on the station from the city

Section functional sunny area

Section functional sunny area

Section busstation

Section busstation

Arrival from trainstation

Arrival from trainstation

 

LOST MONUMENTS

(Landscape-) Architecture

I started out the day with a design I had in mind for a museum. But after some mishaps with the 3d modeling software, I got inspired to make some monumental structures that are placed in the middle of nowhere. The designs are inspired by the Spomeniks which are placed all throughout former Yugoslavia.

Monument in the desert

Monument in the sea

Monument in wheat field

 

City-moatpark Gouda

(Landscape-) Architecture

The second assignment for the Major garden architecture was an assignment for a park on the city-moat of Gouda.

The city is famous for its cheese and stroopwafels. But the public space is not on the same level as these products. That is why the city needed a new modern design.

The location of Gouda within the Netherlands surrounded by the well known places.

Difference in outline of the peatlandscape

L to R. Enterances and route to downtown, Enterance and moat ambiance, formal outer ring and informal innerring

L to R: Greenstructure analysis, entrance and route in project area, sight from surrounding places.

Picture analysis showing the volume of an appartmentcomplex

Concept: accelerate, slowing down, and stopping

 The concept comes from the analysis that shows that the inner and outring have a difference in usage. On the outering people move quickly from A to B, while the irregular placement of trees hinders movement and promotes lingering.

The other important aspect is that the blind spot, which can connect the center with the moat. This is an area with great potential, which will vanish if a big apparmentcomplex divides and blocks the space

Masterplan partial city-moat

Cross section acceleration outerring.

Transition from existing pavement

The three zones and their function

Detail design.

On a more detailed level you see that there are three distinctive zones, eacht ment for for a different target groups. The cultural and library zone are connected by a building with a public first floor.

Lazarussteeg

Cross section Lazarussteeg

Pavement detail around the pergola

Pergola construction.

Visual Lazarussteeg.

Koningsplein

Principle section illustrating shape of the 

Detail koningsplein

Koningsplein visual

Section Koningsplein and Erasmushof

Walking route.

The walking routes decide where the placement of restaurants will be. These will be placed in the crowded area’s to promote even more lingering.

Koningsplein visual

Lazarussteeg

Detail stairs

Erasmushof visual

The Green Factory Helicon

(Landscape-) Architecture, University assignments

This assignment was for the area around the green school Helicon. I completed this assignment with 4 other students.

The school didn’t have any interesting entrance, the school garden was without any structure and the surrounding area was not connected. From the briefing we also werte giving the fact that the surrounding neighborhood wanted to have an edible forest and an area where they can take a quick walk.

While analyzing the context we have discovered that there is an industrial site located on the west and that there is a residential area on the east. The school fell right in the middle of these two area’s. One of the other things we found is that the area did not have any inviting entrances.

We immediately  saw education as a glue for these different functions. And that was our concept for the area.

The poster (in dutch) can be downloaded here.

 

Farmhouse III

(Landscape-) Architecture, Interior, Projects

This is once again a impression of an old farmhouse that is in need of a renovation. it are actually two dwellings next to each other.

If you have intrest in the house, check out the website www.aelmans.com and search for Brachterzijde 16 or 17.

 

Brachterzijde 16.

Farmhouse exterior

Exterior

Livingroom to kitchen view

Livingroom to kitchen view

Kitchen to livingroom view

Kitchen to livingroom view

First floor

First floor

Second floor

Second floor

 

Brachterzijde 17

Kitchen to livingroom view

Kitchen to livingroom view

Livingroom to kitchen view

Livingroom to kitchen view

Exterior Farmhouse

Exterior

First floor

First floor

 

University experimentation

(Landscape-) Architecture

I started experimenting with a the beziercurve and object around path plugin in Sketchup. I made a shape and i wonderd what would it look like if I would scale it and stack it up. From this experimentation came this building. I also wanted to try to experiment with making a site map. I used high res picture from Google Earth Pro for the surrounding trees. Google earth pro can export really high resolution images and above all it is free now, you only have to type your email adress and use “GEPFREE” as the activation code.

Siteplan topview

Perspective image

Farm house II

(Landscape-) Architecture, Interior

I got an assignment from work to make a render of a old abandoned farmhouse. My render needs to show the potential of the dwelling. The last time I made a render of an old farmhouse it sold really fast, so the real estate agent hopes that the same will happen with this house.

The building is of a same type as the last one i did, its just slightly bigger. If you have interest in the house you can contact Aelmans at info@aelmans.com

Exterior render

Exterior render

View from the living room to the kitchen

View from the living room to the kitchen

View from the kitchen to the livingroom

View from the kitchen to the livingroom

Second floor

Second floor

First floor

First floor

The Maas theater, Rotterdam

(Landscape-) Architecture, Masterplans, University assignments

 

This was an assigment for school. We went for an excursion to Rotterdam, so we could get to know the place. After that we had 5 more weeks to finish the design.

For this place I wanted to create a space that is on the edge of open and closed. An area where people who pass by feel invited to go trough.

The clients wanted a space that was flexible in use. The concept i came with was a marionette theater. The exciting thing about this is, that the control of the arrangement is from above.  The Pergola that is placed gives room for a small stage and various objects such as hammocks and theater-clothes.

Since Rotterdam has the top 5 biggest skyscrapers of the Netherlands, it now has the biggest pergola of the country.

Principle drawing

Masterplan 1:500

Masterplan 1:500

Principle of construction

View from pergola to the theater

View from the terrace to the pergola

Stage view

View to the stage

Doorsnede kugelknotte 1 op 10 50882_usm_kleine-kugel

Kugleknotte-system

Detail doornsede pergola

Crossection floor connection pergola

Doorsnede trapgebeuren

Crossection stairbench

Bankje

Stairbench

You can see the whole poster in Dutch here

Snowy Home

(Landscape-) Architecture

In the Netherlands we got a full 3 cm of snow this year!  That crazy amount of snow was the inspiration for this image. The modeling and rendering is done in Blender. Finding the pictures for the image went rather quickly. The only thing that took a little bit of time was bringing the colors together.

Final ImageSnowyhouse

Blender Cycles renderSnowyhouse