ENCLOSED OASIS

(Landscape-) Architecture

This is my graduation project for Station Nijmegen in the Netherlands.

Station Nijmegen has a surface area of circa 2 Hectares and perfectly designed for logistics, rather than the pedestrians. The area had so many little by little design revisions which led to a incoherent public space. Nijmegen is building some new amazing spaces, but the station has somehow been left behind.

ANALYSIS

ANA 2-01

L to R: Three areas, No sight, Barriers, Busroute

ANA 2-02

L to R: Pedestrian route, Sitting area/city beginning, Different architectual styles, Scale

SCALE

The station is made for dinosaurs, not for humans

THE IDEA

The most important aspects I wanted to focus on are making a pedestrianfriendly cityspace, an intuitive wayfinding towards the city, follow trough with one existing architectual style, and bringing back the size of the square to a humane scale. This is brought to life trough a few principles.

CONCEPT-01

Extrapolation of the Italian arches found on the site, which are designed by Sybold van Ravesteyn.

CONCEPT-02

Creating height differences to make smaller spaces

CONCEPT-03

Using the existing architecture to layout a grid, which gives room for arrangement of the square

Concept-01

Simplified layout

THE DESIGN

SITEPLAN

Siteplan

GRID

Grid taken from the existing architecture

AXO

Relaxing and functional area

AXO

Green/shadow and sunny/open areas

AXO

Watersystem, everything flows to the Oasis, where is being reused

AXO

airconditioning and smelltransfer with the windcatcher principle

AXO

New functions, sight, and walkingroute

AXO

Heightened busstation and route

In the Oasis

In the Oasis

Section Oasis

Section Oasis

Heightened busroad

Oasis from groundlevel

Oasis from groundlevel

Section middlesquare

Section middlesquare

Arrival on the station from the city

Arrival on the station from the city

Section functional sunny area

Section functional sunny area

Section busstation

Section busstation

Arrival from trainstation

Arrival from trainstation

 

ENCLOSED OASIS

This is my graduation project for Station Nijmegen in the Netherlands.

Station Nijmegen has a surface area of circa 2 Hectares and is perfectly designed for logistics, rather than pedestrians. The area had so many little by little design revisions which led to a incoherent public space. Nijmegen is building some new amazing spaces, but the station has somehow been left behind.

Together with Nick Nieuwland I made a animation before we started on the project. It was to expand our skill set.

ANALYSIS

ANA 2-01

L to R: Three areas, No sight, Barriers, Busroute

ANA 2-02

L to R: Pedestrian route, Sitting area/city beginning, Different architectural styles, Scale

SCALE

The station is made for dinosaurs, not for humans. L to R: Human, Brachiosaurus, Tyrannosaurus rex

 

The video beneath gives an impression of usage in a 2 hour time-span. You can see the high intensity traffic and the dangerous pedestrian crossings.

THE IDEA

The most important aspects I wanted to focus on are making a pedestrian-friendly city-space, an intuitive way-finding towards the city,  showcase one existing architectural style, and bringing back the size of the square to a humane scale. This is brought to life trough a few principles.

CONCEPT-01

Extrapolation of the Italian arches found on the site, which are designed by Sybold van Ravesteyn.

CONCEPT-02

Creating height differences to make smaller spaces

CONCEPT-03

Using the existing architecture to layout a grid, which gives room for arrangement of the square

Concept-01

Simplified layout

THE DESIGN

SITEPLAN

Siteplan

GRID

Grid taken from the existing architecture

AXO

Relaxing and functional area

AXO

Green/shadow and sunny/open areas

AXO

Watersystem, everything flows to the Oasis, where is being reused for cooling and irrigation

AXO

Airconditioning and smelltransfer for the station with the windcatcher principle

AXO

New functions, sight, and walkingroute

AXO

Canopy, heightened busstation and route

In the Oasis

In the Oasis

Section Oasis

Section Oasis

Heightened busroad section and frontview

Oasis from groundlevel

Oasis from ground level

Section middlesquare

Section middle square

Arrival on the station from the city

Arrival on the station from the city

Section functional sunny area

Section functional sunny area

Section busstation

Section busstation

Arrival from trainstation

Arrival from trainstation

 

City-moatpark Gouda

(Landscape-) Architecture

The second assignment for the Major garden architecture was an assignment for a park on the city-moat of Gouda.

The city is famous for its cheese and stroopwafels. But the public space is not on the same level as these products. That is why the city needed a new modern design.

The location of Gouda within the Netherlands surrounded by the well known places.

Difference in outline of the peatlandscape

L to R. Enterances and route to downtown, Enterance and moat ambiance, formal outer ring and informal innerring

L to R: Greenstructure analysis, entrance and route in project area, sight from surrounding places.

Picture analysis showing the volume of an appartmentcomplex

Concept: accelerate, slowing down, and stopping

 The concept comes from the analysis that shows that the inner and outring have a difference in usage. On the outering people move quickly from A to B, while the irregular placement of trees hinders movement and promotes lingering.

The other important aspect is that the blind spot, which can connect the center with the moat. This is an area with great potential, which will vanish if a big apparmentcomplex divides and blocks the space

Masterplan partial city-moat

Cross section acceleration outerring.

Transition from existing pavement

The three zones and their function

Detail design.

On a more detailed level you see that there are three distinctive zones, eacht ment for for a different target groups. The cultural and library zone are connected by a building with a public first floor.

Lazarussteeg

Cross section Lazarussteeg

Pavement detail around the pergola

Pergola construction.

Visual Lazarussteeg.

Koningsplein

Principle section illustrating shape of the 

Detail koningsplein

Koningsplein visual

Section Koningsplein and Erasmushof

Walking route.

The walking routes decide where the placement of restaurants will be. These will be placed in the crowded area’s to promote even more lingering.

Koningsplein visual

Lazarussteeg

Detail stairs

Erasmushof visual