Masterplan Trainstation Holten

This was an assignment in my second year for a train-station in Holten. There was a need for a connection between the Holterberg (Holtenmountain “59,5 meters”) and the village. My design is a semi-transparent hexagonal pergola-tunnel which seems like a colorful hill that masks the view to the industrial terrain on the east and filters the noise pollution caused by the passing (transport-)trains. This pergola also covers the parking spaces on the southeast and southwest to keep it integrated with the train station.

The constructions is made with 6 meter long aluminium cylinders for easy and sustainable manufacturing. You might argue that aluminium is not a sustainable resource, but i beg the differ (*) due the fact that if the construction was made with wood there would me more maintenance, more wood cut down for replacement parts that needs to be processed with heavy machinery which uses fossil fuels. Whereby Aluminum can easily be recycled with 5% of the energy consumption that is used for raw resource extraction. On top of that it is recycled with electrolysis which can be powered with clean energy. Also it is water resistant and fireproof so it can last way longer that timber ever would.

(*) Research on sustainability of wood vs steel “Click

Masterplan

Masterplan

Section A-A

 

Sight from the bus stop.

 

Birdeye view

View to the church

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s